Wednesday, 11 June 2014

 kesakitan roh dan jasad

selepas membaca satu blog tentang dugaan kehidupan.., memberi aku satu kesedaran tentang kehidupan. Eermm..,, kata-kata yang ditulis memberi pelbagai erti tentang kehidupan.. pemikirannya tidak terlalu untuk dirungkai. Namun kata-kata itu semua betul bagi kita sebagai manusia (hamba yang penuh dengan kekhilafan)
Setelah kamu dilahirkan
Terus kamu di uji dengan kesakitan
Kesakitan yang membuatkan jasad mu penuh dengan calar
Dari Hati menusuk ke dalam hati
Hanya kata itu yang terngiang-ngiang di telinga
Betapa kuat jasad dan roh melawan dugaan itu

Di kala senyuman yang diukir
Di situ kebahagian terpancar pada wajah-wajah tersayang
Walaupun terlalu kecil untuk mu mengenal erti kesakitan
Doa agar kamu setiasa sihat di sisi ibu dan ayah tersayang. Merekalah tidak pernah berjauhan dengan mung walaupun tidak sedarah sedaging tetapi pengorbanan begitu berharga.

Monday, 24 February 2014

novel Salina (A. Samad Said)


 Hari nie.., dapat hidayah dalam menambahkan lagi ilmu dalam diri aku.. gara-gara ceramah seseorang yang aku boleh angkat ibu jari arr..,, tapi tak nak nunjuk-nunjuk sangat.. nanti "dia" tahu. Abis kelas aku and the gang pergi 'lab' (perpustakaan), cari punya cari.. aku terjumpalah satu novel nie, iaitu novel Salina. Tetiba aku terfikir, ramai yang pernah aku kenal.. pernah memberitahu tentang novel nie.. jadi aku ambil keputusan pinjam buku ini.
      Petang memang aku free, jadi aku ambik masa tue.. baca novel Salina nie.. baca punya baca best jugak novel nie.. sebab banyak sangat aspek yang kita boleh golongkan untuk novel Salina nie.. Apa yang aku faham tentang novel nie.. dia berlatarkan tentang zaman peperangan dan selepas perang, tentang penduduk kampung Kambing, feminisme dan banyak laaa.. tapi yang paling besar, penonjolan tentang penindasan kaum wanita.. g tue arr..
      Penggunaan bahasa takdelah puitis.. biasa-biasa jela.. senang untuk difahami.. Memang bagus arr.., penggunaan pelbagai aspek.., dimasukkan sekali.. Sekarang ini,, aku cuba dapatkan idea untuk aku menghasilkan cerpen aku sendiri..
     Yang boleh aku terkesan tentang satu part, di mana seorang gadis sanggup duduk satu rumah dengan seorang laki gara-gara laki ni sama muka dengan lelaki yang dia pernah sayang.. tanpa ikatan perkahwinan pun.. ada ke perempuan macam ni?? tetiba aku terfikir.., mungkin YA atau mungkin TIDAK.. tetapi ini pendapat aku tentang novel nie la.. tapi tak tau la orang lain yang membacanya pulak..

Sunday, 8 December 2013

pencetus idea


PENYULUH PELITA KU
 
sinar cahaya menyuluh ke jasadku
Geuruh rasa di dadaku tak bisa ditahan lagi
Kau memegang erat tanganku
Menampakkan urat jalur-jalur tua di mukamu
 
sebelum mentari terbit
Ketika bayu bisikan syaitan menghembus
Darahmu memecut keluar sehingga membahasi bumi
Sehinggakan menzahir gerun takut sang pelihat
Membangkitkan cemburu iri sang pendosa
 
Cahaya pelita semakin kecil..
Perlahan-lahan kau dimamah arus usia
Hilang sudah lambaian daunmu
Biar berkecai tulang dibadan
kau ubah gelapku dengan cahayamu

Saturday, 26 January 2013

my life untuk cuti..

16/1/2013, balik kampung lepas habis exam pagi tue..petang naik flight ke semenanjung..hukhuk..tidur rumah akak 1 malam..n lepas tue pindah rumah akak yang satu lagi untuk 1 malam.. baru la balik kampung..
 sampai kat kampung..tiba-tiba naik merah-merah kat badan nie..kat siku, kaki dan jari..gatal nyeee..ya Allah..punye rasa sampai dalam isi..addooiii...gatal gler2...call akak cter kat dia..mungkin kena gigit dekat pepijak kot.. coz malam sebelum nak balik tue.,.akak ada tanya binatang yang buat sarang kat dinding rumah dia..aku buat bodoh jela..aku sendiri pun x kenal rupa pepijak..punye la banyak binatang tue..akak kata..setiap kali dia bunuh binatang tue..mesti keluar darah n bau busuk..rasanye benda tue..pepijak dah cuma x kenal rupa sebab itulah buat tak tahu jee...
 Cuti sebulan nie..jaga anak buah yang baru lahir..mohd Hamza..yang sangat sangat sangat kuat minum nyee..sampai tak larat aku nak buat susu..addooiii....mak baby hamza tak boleh nak buat kerja berat coz beranak belahkan..kena buat yang senang..aku n my mom je la yang kuat sikit jaga baby Hamza..anyway..that not the reason...coz baby Hamza sangat sangat sangat senang jaga dia..dalam pukul 1 and pkul 4 pagi..aku akan bangun and buat susu kat baby hamza..
 Hari ini papa baby Hamza pulang..and dia bawak balik ikan haruwan yang hidup2..punya la hanyir bau kat dapur..sampai mak sendiri tak lalu nak makan..sehinggakan sekarang nie..mak belum lagi makan..kesiannya...demi isteri tercinta..sanggup beli apa2 sahaj demi nak sembuhkan isterinya tue..cam tuela..

Sampai sini jela..aku nak pergi buat projek ngan my bestfriend..hukhuk..tunggu aku....
My Love..(jarum merah)

Thursday, 13 December 2012

hasil buatan aku n the geng..

semalam hantar hasil buatan tangan nie..
lama dah tak buat benda2 nie..
sejak form 4..barulah sekarang..jumpa balik..rindu pulak kenangan dahulu kala..
bersama kawan-kawan buat benda nie..
sekarang tangan dah keras..nak lakar pun dah tak lembut..keras macam kayu..
haha...sabooor je laaa...
semangat nie hantar..last kena reject la pulak..
suruh aku buat balik.. buat la balik..biasa la kan nk markah lebih..gitu la..
the geng punya la ramai...beratur balik la.. demi project tak kisah lah walaupun sampai lenguh kaki aku nie..
hasil nanas yang kontot..
the geng ada patterns masing-masing..yang aku punya pattern nanas + bakul..
tapi rupa nanas la..corak bakul la..



macam tu la.. ramai juga the geng kena reject semalam..buat balik..reject..and buat balik..
tengok muka sorang-sorang..dah tak ada mood..hilang dengan mood dah..hukhuk..
kesian laaa...demi kerja masing-masing..kena la siapkan..kalau tak siap..tak ada la markahnye..
lewat jugak la balik kolej semalam..dalam pukul 6..dah la seharian tak makan.
balik kolej ajak hati nak la beli makanan yang sedap-sedap sikit..check duit dalam beg nie.
cari punye cari..ada 4 ringgit je...sedih hati..
beli la isi ayam bakar je..terpaksalah makan maggi pulak semalam..
itulah hidup di u kan..dah la jauh ngan mak..i miss my mom so much..
wait for me..bulan 1 nie..i came back semenanjung..huuhu..
sekarang nie nak cari mood exam nie..belum-belum keluar lagi nie..
dah la start exam dah next week...

Friday, 7 December 2012

kundasang

cuti raya haji bulan lepas..kami pergi kundasang..boring2..pergi la sana..tak la jauh sangat dari pusat bandar ke kundasang tue..
kami pergi just nak tahulah..betul ke cantik..sampai kawan2 kitaorng..cakap cantik2..rugi tau kalau tak pergi..
jadi hari tue..terdetik hati nak pergi...jadi kami pergi la...
oohhh mmyy ggoood...,, memang cantik la pemandangan tue..boleh tengok la gunung kinabalu itu..yang cantikk..tersergam di mata kami nie..
mula laa..angan2 mat jenim nie...kami tengah daki gunung..hakhakhak...
dalam gambar 2.., kami dekat ladang lembu..lembunya xnampak pun..tapi rumput2nye memang cantik...segar mata memandang...
ffuuuhhh.... kami dalam perjalanan nak pulang dah...sejuk la jugak kat sini..tapi tak rasa la pulak buah-buah dan sayur yang dijual kat sini...mana la tahu..sama dengan cameron hinglands kan..
tapi rasanye..kedua-dua tempat nie..ada keistimewaan masing2...but...kami seronok kat kundasang...KAMAL TUNGGU SAYA....!!!

Thursday, 6 September 2012

hidup perantau

hari nie dah 6hb..cepatnye masa berlalu..tik tok tik tok dah nak balik..errmm..i`m so sad :_(..
wawawawa..!!
kalau ingat balik..hari 2 je baru raya ngan family..huhu,,rasanye tak puas lagi tapi tue la lumrah hidup hidup sebagai pelajar..nasib baik tak jauh sangat kalau luar negara..aku rasa confrom tak balik..lagi sedih..
sebenarnya takut nie,,nak hadapi hidup sebagai pelajar u sebagai tahun 2 nie..berdebar-berdebar jugak jantung hati ku nie..macam mana nak hadapi lect aku yang sorang tu..mintak-mintak dia (lect) tak tanya apa-apa yang pelik..was imprtant is my result..cayhok...cayhok..!!!!
hari sabtu nie aku berlepas..dari kb-kl n stay at llct dalam 4 5 jam and ambik flight pulak dalam pukul 4 lebih untuk sampai ke destinasi seterusnya,,huhu..gementar nak naik kapal terbang..aku sendiri tak tahu kenapa ngan aku nie..setiap kali naik flight mesti gementar and abis tangan aku nie..berpeluuh..adooii..kadang-kadang kalau teringat balik..rasa lawak pulak..hakhakahak.. tapi tu la diri aku..yang kadang-kadang gileerr and sometimes i can be streekk (serius nak mampus)..haha..